Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka

Stal nierdzewna to jeden z najstabilniejszych chemicznie stopów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich parametrów nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Ochrania ona stal przed negatywnym działaniem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym cechom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym

Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno podczas procesu produkcyjnego, jak i do składowania sporych ilości ukończonych już środków. Wymienione wcześniej właściwości powodują, iż zbiorniki stalowe są także doskonałym rozwiązaniem dla branży chemicznej oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.

Zbiorniki nierdzewne dla sektorze spożywczym

Zbiorniki nierdzewne są często stosowane w różnych firmach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego materiału. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się osad, który mógłby sprzyjać zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub mikroorganizmami.