Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Zobacz, gdzie kupić sól himalajską.

Sól to substancja niezbędna do poprawnego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego powinno się wykorzystywać je w kuchni?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak posiłków. Choć nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę cennych pierwiastków i minerałów, między innymi magnez, selen czy żelazo, a równocześnie nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana natomiast to artykuł o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem potasu, cynku czy wapnia, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Nasza siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]